Szkolenie dla start-upów na rzecz dobra wspólnego
Grupy Inicjatywne realizujące start-upy na rzecz dobra wspólnego z gmin: Międzyrzecz, Niepołomice i Olesno, 8 października wzięły udział w szkoleniu w Przatowie (gmina Szadek). Warsztaty obejmowały fundraising, budowanie trwałości partnerstwa, a także komunikację i promocję realizowanych działań.
Podczas pierwszego bloku warsztatowego Weronika Chrapońska-Chmielewska z Akademii Rozwoju Filantropii w Polsce przedstawiła podstawy działań promocyjnych, pokazując najnowsze trendy w komunikacji. Omówiła również bezpłatne narzędzia , które można wykorzystać do informowania o projekcie. Następnie, pracując w małych grupach, uczestnicy zdefiniowali cel kampanii promocyjnej w swoim projekcie oraz jej odbiorców.
Kolejny warsztat poprowadził Daniel Prędkopowicz ze Stowarzyszenia „Europa i My”. Przekazał uczestnikom praktyczne porady na temat budowania partnerstwa i partnerskiej współpracy, zwracając szczególną uwagę na elementy wpływające na trwałość lokalnych koalicji. Podzielił się przy tym dobrymi praktykami z realizacji projektu „TV-oja okolica – poznaj ją!”, zrealizowanego w Grodzisku Mazowieckim i okolicznych gminach.
Następnie Paweł Łukasiak, prezes ARFP, podjął temat w jaki sposób sfinansować dalsze działania partnerstwa i pozyskać zasoby na rzecz rozwoju dobra wspólnego. Na początku wyjaśnił zgromadzonym różnice pomiędzy marketingiem społecznym, społecznie-zaangażowanym i społecznościowym. W dalszej kolejności przedstawił szeroki katalog narzędzi fundraisingowych, które można wykorzystać, aby skuteczniej pozyskiwać środki na działania organizacji.
Na zakończenie partnerstwo z Szadku zaprezentowało dorobek projektu „Z tradycyjnym chlebem w XXI w.”. Elżbieta Jarczak, dyrektor Miejskiej i Gminnej Biblioteki Publicznej w Szadku opowiedziała o budowie tradycyjnych pieców chlebowych w Przatowie i Prusinowicach, cyklu edukacyjnym od „Ziarenka do bochenka” i warsztatach kulinarnych. Prezentacja była połączona z wizytą przy piecu, podczas której uczestnicy wspólnie wypiekali pieczywo.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z warsztatów: