W Dwikozach padł niezwykły rekord – ugotowano ponad 3 600 litrów zupy pomidorowej
Jak wykorzystać potencjał miejsca w którym się mieszka, promować i doceniać lokalne produkty? Wiedzą to najlepiej partnerzy z gminy Dwikozy, którzy zorganizowali niezwykłe wydarzenie – bicie rekordu w ilości ugotowanej zupy pomidorowej. Rekord padł w niedzielę 7 lipca 2013 r. podczas corocznego Wojewódzkiego Święta Pomidora w Dwikozach. Ugotowano 3680 litrów zupy pomidorowej. Ten wynik wystarczył, żeby uzyskać laur pierwszeństwa i certyfikat przyznawany przez Towarzystwo Kontroli Rekordów Niecodziennych, które rejestruje polskie rekordy i osobliwości.
Bicie niezwykłego rekordu to podsumowanie projektu „Gmina Dwikozy w partnerstwie ze środowiskiem”, realizowanego w ramach Lokalnych Partnerstw PAFW. Partnerzy, którzy realizują wspólne działania od września 2012 r., od początku kładli nacisk na promowanie swojej gminy, postawili sobie za cel zachęcanie turystów do jej odwiedzania. Są przekonani, że Dwikozy są unikalne – po pierwsze są przepięknie położone, poprzecinane wąwozami Gór Pieprzowych, po drugie te okolice słyną z uprawy doskonałej jakości warzyw i owoców. Dlatego wydarzenie podsumowujące zostało zaplanowane z rozmachem. Na stadionie sportowym w Dwikozach stanął ogromny kocioł, którym zupę gotował kucharz Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego, zaproszony specjalnie na to wydarzenie z Łodzi. Wszystkie produkty, które zostały użyte do ugotowania tej niewyobrażalnej ilości zupy pomidorowej pochodziły od lokalnych producentów. Wszyscy, którzy przyszli celebrować Święto Pomidora mogli wspólnie ucztować racząc się do woli pyszną zupą.
Oprócz bicia rekordu, które stanowiło gwóźdź programu, zostały zorganizowane wystawy firm ogrodniczych, konkursy ogrodnicze, konsultacje z zakresu uprawy i ochrony warzyw a także występy muzyczne i zabawa taneczna.